Günümüzde ebeveynliğini sorgulamayan anne baba neredeyse yok. Sosyal medyada, kişisel gelişim kitaplarında tek tip ebeveynlik gösteriliyor. 24 saat çocuklarıyla oynayan, her gün sevdikleri pasta çörekleri yapan, hiç kızmayan, her şeyi konuşarak halledebilen mükemmel anneler… Bunlar güneş doğmadan kalkar, günde 4 saat uykuyla her şeye yetişebilirler. Üstelik kariyerlidirler. Diğer yanda, bu paylaşımları iç çekerek takip eden, onlar gibi olmak isteyip olamayan anneler var.
Ben de anneliğimi çok sorguladım bu paylaşımlara bakarak. Ama anladım ki, tek tip çocuk olmadığı gibi tek tip anne de yok. Ben çocuklarıma oyuncak almayı sever ama oynamaktan hoşlanmam, mutfak dağınık ve ev kirliyken onlarla film izleyemem, pasta çörek yapamam. Sabırsız ve çabuk sinirlenen bir yapım var, ne yaparsam yapayım törpüleyemiyorum. Yeri geliyor kızıyor, bazen bağırıyorum. Peki bu beni kötü anne mi yapar? Kesinlikle hayır.
Herkes tek tip olsa dünyanın yaşanmaz bir yer olacağı, hayatın çok sıkıcı olacağı 1. Sınıf hayat bilgisi dersinde anlatılır. İnsanlar tek tip olmadığına göre nasıl ebeveynlikler tek tip olabilir. Sosyal medyada fotoğraflanan hiçbir etkinliği anne babamız bizimle yapmadı, biz kötü veya mutsuz mu olduk? Hayır.
Sosyal medyanın faydalı tarafları olduğu kadar insan psikolojisini olumsuz etkileyen tarafları da çok. Temizlik adı altında, dergilerden çıkmış gibi evler paylaşılıyor, evini öyle yapabilmek için kadınlar gece gündüz temizlik yapıyor, aile huzuru bozuluyor. Sürekli materyal geliştiren, etkinlikten duvarları görünmeyen öğretmen iyi öğretmen oluyor. Kartonların arasında kaybolup evdeki sorumluluklar ihmal edilince yine aile huzuru bozuluyor. Ayrıca madem herkes bu kadar bilinçli, çocuklarda gözlenen olumsuz davranışlarda neden bu kadar artış var? İnsanlar çocuklarına bu kadar iyi ebeveynler de neden toplum hayatında insanlar sürekli tartışıyor, anlaşamıyor? Başımızı nereye çevirsek, tartışan insanlar, yükselen sesler görüyoruz. Nerede bu sabırlı, anlayışlı, her şeyi konuşarak çözen ebeveynler? Bu işte bir yanlışlık yok mu? Var… O yanlışlık insanların olmadıkları gibi görünmeye çalışmasında… Kendin ol, kendi hayatını, kendi doğrularınla yaşa. Pişman olmazsın…
Yazan : Ayşegül Yetkin