Ana sayfa » Blog » Okuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Yazı Dizisi : 1-Erken Yaşta Kayıt

Okuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Yazı Dizisi : 1-Erken Yaşta Kayıt

by İbrahim Halil İleri
okuma yazma öğretimi, okuma yazmada güçlük

1-ERKEN YAŞTA KAYIT ETME

Ülkemizde okuma-yazma öğretimi ilkokul birinci sınıfta başlayıp, bütün bir yıla yayılarak uygulanan etkin ve eğlenceli bir SÜREÇTİR. Okuma-yazma eğitimini etkileyen faktörler başlıca:

  1. Erken yaşta okula kaydetme,
  2. Süreci yönetememe
  3. Sabır
  4. Yarışma
  5. Anne ve Babanın tutumu
  6. Son olarak, Eğitim-Öğretim ortamı ve Öğretmen olarak sıralanabilir.

Bugün burada erken yaşta okula kaydetmede karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını, daha sonraki günlerde de diğer sorunları ve çözüm yollarını ele alacağız.

  • 60-66 ay arası çocuklar velisinin yazılı isteği ile okula kaydedilebilir.
  • 66-67-68 aylık çocuklar için kayıt zorunlu fakat velisinin vereceği dilekçe ile çocuk, okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya çocuğun 1. sınıfa kaydı 1 yıl ertelenebilir.
  • 69-70-71 aylık çocuklar için kayıt zorunlu fakat doktor raporu ile çocuk, okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya çocuğun 1. sınıfa kaydı 1 yıl ertelenebilir.
  • 72 aylık ve üstü olan çocukların kaydı zorunludur. Okul öncesine yönlendirme YAPILAMAZ, kayıt ERTELENEMEZ.

İlkokula başlama yaşı ülkemizde 60-66 aylık çocuklar için veli dilekçesi ile, 66-72 aylık çocuklar için zorunlu fakat doktor raporu ile bir yıl ertelenebilir, daha büyük çocuklar için ise her hâlükârda zorunlu olacak şekilde bir düzenlemeye gidilmiştir.

Sorunların temelinde de işte erken yaşta çocuklarını okula kaydetmek isteyen veliler yatmaktadır. Erken yaşta (60-66 aylık) okula kaydedilen çocuklarda el-göz koordinasyonu ve ince kas becerileri gelişmemiştir. Bu nedenle en basitinden sıralamaya başlayacak olursak, çirkin bir yazı yazma ya da hiç yazamama, geç yazma, çabuk yorulma, bıkma, başarısızlığı akranlarının kendi yüzüne çarpması, sosyal başarısızlık…

Unutmayalım ki çocuklarda mutluluk onurdan daha önce gelir, hele de ebeveynlerinin onurundan. O nedenle kavga ettikleri ya da tartıştıkları kişilerle bir müddet sonra hemen barıştıklarını ve eski mutlu hallerine döndüklerini görürüz. Başaramadıkları şeylerde onların onurunu zedelemez ve hemen ondan vazgeçerler, tıpkı okuma-yazma gibi….

Basit kas eksikliklerinin yanında okuma-yazma eğitimi için zihinsel yönden de eksiklikleri vardır. Genelleme yapmak istemem ama, yapılan araştırmalar ve bu araştırmaların sonunda elde edilen bulgular, daha da önemlisi kendi deneyimlerim beni bu genellemeyi yapmaya itiyor.

Aynı sınıfta 60 aylık çocuklarla birlikte 72 aylık çocuklar da eğitim görmektedir. 72 aylık çocuklar eğitim-öğretim sürecine daha aktif katılmakta, küçük çocuklar ise pasif duruma düşüp çekingenlik geliştirmekte, sınıf, birleştirilmiş sınıf eğitimi veren bir sınıf haline gelmektedir.

Küçük çocuklarda ay farkının bile önemli olduğu eğitimde, yıl farkı daha da büyük sorunlara ( örneğin: akran zorbalığı vb.) yol açmaktadır.

Yukarıda saydığım tüm nedenlerden dolayı çocuklarınızı en az 69 aylık veya daha büyük yaşlarda okula başlatın. Çocuğumun bir yılı boşa gitmesin diye düşünürken çocuğunuzun bütün bir ömrünü boşa harcamayın.

Doğru teşhis, buna bağlı olarak doğru çözüm önerileri eğitimde toplam kaliteyi de beraberinde getirecektir. Bütün çocuklarımızın başarılı olması dileğiyle…

Eğitimle büyüyün ki, eğitimle büyütebilesiniz…

Related Articles

1 comment

YÜSRA 9 Eylül 2018 - 7:00 pm

Çoğu veli bir yılı boşa gitmesin diye gondermiyor ki genelde evde uğraşacak bir kişi azalsın diğe gönderiyor. Tabiki bilinçli veli ne kadar geç göndersem başarısı artacak ben daha az yorulacam diyor. Doğruda söylüyor her şey zamanında güzeldir. Emeğinize sağlık.

Reply

Leave a Comment