Okulların açıldığı şu günlerde her yerde eğitimi konuşuyoruz. Televizyon programları, internet haberleri, gazeteler, sosyal medya… Öğretmenlerin yeterlilikleri, okulların fiziksel koşulları, ders kitapların, kitapların içerikleri, fiyatları, okul kıyafetleri, okula gidiş geliş, servis şoförleri vesaire, vesaire daha bir çok konuda konuşuyoruz, tartışıyoruz, ilginç fikirler ortaya atıyoruz. Bazen birbirimizi tekrar ediyoruz.
Şüphesiz bunlar çok önemli ve yararlı tartışmalar ama dikkatlerden kaçan bir nokta, belki de eğitimin en önemli paydaşı öğrenciler. Onları pek konuşmadığımızı düşünüyorum. Onlar için hazır, biraz da dayatılan bir sistem var. Acaba okula yeni başlayan, okulu tanımayan bir çocuk okul hakkında ne düşünür neden okula gitmesi gerektiğini düşünmüş müdür? Anne babalar olarak çocuklarımıza, öğretmenler olarak öğrencilerimize sorsak acaba nasıl cevaplar alırız?
Çocukken arkadaşlarımız arasında sorduğumuz esprili bir soru vardı. “Trafik kuralları neden vardır? Cevap: Ehliyet sınavlarında sorulmak için!” Acaba çocukların ve hatta yetişkinlerin zihninde de okul böyle bir yer mi? Sınavlarda sorulan soruların cevaplarının öğrenildiği yer. Sadece öğrenmek için öğrenen öğrencilerimiz olsaydı eğitimimiz daha başka yerlerde olabilir miydi? Sadece sınav için öğrenen öğrenciler sınav bittiği anda tüm bilgileri bilinçaltı çöplüğünün en derinlerine yolluyorlar. Sonuç: Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik. Bir de dönüp baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz.