Ana sayfa » Teknoloji » Google’sız Huawei Deneyimi Nasıl Olur

Google’sız Huawei Deneyimi Nasıl Olur

by Nihat Yetkin

Bildiğiniz üzere Huawei’nin yeni çıkan cihazlarında artık Google servisleri bulunmuyor. Yani bu cihazlarda artık Google’a ait olan Play Store, Youtube, Drive, Keep, Translate, Haritalar, Gmail vb. uygulamalar mevcut değil. Eğer Google uygulamaları ve servisleri olmadan bir android cihazını kullanmak nasıl olur diye merak ediyorsanız veya böyle bir Huawei cihazı satın almayı düşünüyorsanız bu yazı tam size göre. Google’sız bir cihaz olan Huawei’nin en yeni modellerinden Huawei P40 Lite’ı sizin için denedik.

Öncelikle şunu söylemek lazım. Birçok Google uygulamasının dışarıdan apksını bile indirseniz çalışmıyor. Ancak merak etmeyin. Huawei, birçok Google uygulamasının alternatifini yapmış ve yapmaya devam ediyor. Başta, uygulamaları indirmek için gözünüz Google Play’i arasa da kısa bir zaman sonra AppGallery‘e alışıyorsunuz. Huawei’nin resmi uygulama mağazası olan AppGallery‘de neredeyse her uygulamayı bulmak mümkün ancak bulunmayan uygulamalar da var. Burada şunu söyleyebiliriz: AppGallery henüz çok yeni ve sürekli yeni uygulamalar yüklenmeye devam ediyor.

En popüler Google uygulaması olan Youtube ile başlayacak olursak şunu belirtebiliriz ki Youtube uygulamasının “apk”sını bile indirseniz uygulama çalışmıyor; ancak herhangi bir tarayıcı üzerinden rahatlıkla Youtube’a girebiliyorsunuz ve uygulamadan neredeyse hiç bir farkı yok. Arayabileceğiniz belki de tek şey Youtube’da o an izlediğiniz içeriği başka bir cihaza örneğin akıllı televizyona aktaramamanız.

Şimdi geldik en önemli kısma: Google Play Store. Yeni Huawei cihazlarında artık Play Store yok. Onun yerine artık dünyanın en büyük üçüncü uygulama mağazası olan AppGallery var.

AppGallery

Aradığınız bir çok uygulamayı AppGallery’de bulabilmeniz mümkün. Bulamadıklarınızın bir çoğunu ise MoreApps adlı uygulamadan bulabilirsiniz. Bunun için MoreApps uygulamasını AppGallery’den indirin ve içinden uygulama arayın. Aşağıda MoreApps uygulamasının anasayfasını görüyorsunuz.

Burada her ne kadar Youtube, Google Drive, Google Haritalar gibi uygulamalar yer alsa da indirmeniz halinde kullanamayacağınızı bilmenizi isteriz. Ancak bunların dışında Whatsapp, Instagram, Twitter, Facebook, Netflix, Hepsiburada, Sahibinden vb. gibi popüler uygulamaları ve daha fazlasını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Google servislerinin bir kısmı hariç uygulamaların çok büyük bir kısmı AppGallery’de mevcut. Mevcut olmayanlar ise çok geçmeden eklenecektir. Çünkü Huawei bu konuda çok sıkı çalışıyor ve neredeyse tek tek geliştiricilere ulaşarak uygulamalarını mağazaya eklemeleri konusunda onlara destek oluyor. Bunları yapmanıza rağmen bulamadığınız bir uygulama olursa Google’a o uygulamanın adını ve yanına apk yazarak arayabilirsiniz. Örneğin “Pubg mobile apk” şeklinde.

Google Chrome‘un apk’sını herhangi bir yerden indirip kullanabiliyorsunuz. Bu konuda herhangi bir sorun yok.

Gmail uygulamasına ihtiyacınız yok çünkü Huawei’nin e posta uygulaması gayet başarılı ve istediğiniz hesapları ekleyerek e posta alıp gönderebiliyorsunuz. Bu hesaplar gmail, hotmail vb. olabilir.

Google Drive‘ı uygulama olarak kullanamıyorsunuz sadece tarayıcıdan dosyalarınıza erişebiliyorsunuz. Ancak bu noktada da Huawei Cloud var. Aynı işi yapıyor ancak bir dezavantajı var o da şu: Google 15 GB ücretsiz depolama alanı verirken Huawei Cloud sadece 5 GB veriyor.

Google Haritalara ihtiyacınız yok çünkü Yandex Navigasyon gerçekten çok başarılı çalışıyor.

Google Translate uygulamasını indirip kullanabiliyorsunuz. Harika çalışıyor.

Google Rehbere ihtyacınız yok çünkü aldığınız yeni Huawei cihazı, kurulum aşamasında önceki cihazınızdan tüm kişilerinizi rahatlıkla aktarıyor ve bundan sonra rehbere ekleyeceğiniz kişiler Huawei ID’de depolanıyor.

Google Keep uygulamasını kullanamıyorsunuz ne yazık ki. Tarayıcı üzerinden kullanabilseniz de çok verimli olmuyor. Google Keep için alternatiflere bakacak olursak, bulut tabanlı olan Huawei notepad’in çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Google Keep’e göre tek eksi tarafı şu an için ortak çalışan ekleyememeniz. Ayrıca Microsoft OneNot’u da kullanabilirsiniz. Listeler için ise tartışmasız çok iyi bir uygulama olan Microsoft To Do’yu kullanabilirsiniz.

Son olarak yeni bir Huawei cihazı aldığınızda, yeni telefonunuza eski cihazınızdan neredeyse her şeyi aktarmanızı sağlayan Huawei’nin Phone Clone adlı uygulaması var. Böylece dakikalar içinde sorunsuzca yeni bir cihaza geçiş yapabiliyor ve kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

SONUÇ: Google servisleri olmadan bir cihazı bizce kullanabilirsiniz. Apple’ın kendi sistemini kurarak Iphone ve Ipad cihazlarda kendi servislerini kullandığı göz önüne alındığında bu durum Huawei için de neden olmasın…

Related Articles

Leave a Comment